Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Τρέφοντας τον Παιδικό Νου

Το «Τρέφοντας τον Παιδικό Νου» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αποτελεί πρόταση του νευροβιολόγου Daniel Siegel και της ψυχοθεραπεύτριας Tina Payne Bryson. Η εκπαίδευση στοχεύει να κατανοήσουν οι γονείς βασικές έννοιες και τεχνικές σχετικά με τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στην πειθαρχία, τη λήψη αποφάσεων, την αυτογνωσία, την απόδοση στο σχολείο, τις σχέσεις. Με λίγα λόγια ο εγκέφαλος καθορίζει το ποιοι είμαστε και το τι κάνουμε.
   Συνεπώς η γνώση της λειτουργίας του εγκεφάλου θα βοηθήσει τους γονείς να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους: να χρησιμοποιούν  το λογικό αριστερό ημισφαίριο και το συναισθηματικό δεξιό ημισφαίριο ως ομάδα όταν είναι αναστατωμένα και χωρίς πειθαρχία με στόχο να αποκτήσουν έλεγχο και να γίνουν πιο δεκτικά.
  •       Nα συνδέουν τον άνω και κάτω εγκέφαλο σε καταστάσεις έντονου άγχους έτσι ώστε να ανακτούν την ισορροπία τους. 
  •       Nα φέρνουν στην επιφάνεια τραυματικές εμπειρίες  που  τα εξουθενώνουν  με στόχο  να τις ελέγξουν.  
  •       Nα αποκτούν μεγαλύτερο έλεγχο των συναισθημάτων τους εξασκώντας τις τεχνικές της «ενόρασης» και του «τροχού της επίγνωσης» συνδέοντας τα πολλά κομμάτια του εαυτού τους. 
  •       Nα μάθουν θετικά πρότυπα σχέσεων, αποφεύγοντας τις συγκρούσεις, μέσα από τη σύνδεση του εαυτού τους με τους άλλους εκμεταλλευόμενοι οι γονείς την ικανότητα του εγκεφάλου τους για κοινωνική αλληλεπίδραση.
    Μέσα από τις παραπάνω τεχνικές οι γονείς θα μπορέσουν να μεγαλώσουν ένα πιο
    ανθεκτικό συναισθηματικά και πνευματικά παιδί και θα μπορέσουν να του δημιουργήσουν
    τα θεμέλια για μια υγιή κοινωνική, συναισθηματική και ψυχική  ζωή.

 Σημείωση : Η ομάδα γονέων αποτελείται μέχρι 8 άτομα. Η εκπαίδευση διαρκεί 10 ώρες  σε 5 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις. Σε περίπτωση που δεν καλυφθεί η ύλη της εκπαίδευσης  αυτή παρατείνεται χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.    
                                              
-Στους γονείς παρέχονται σε ηλεκτρονική μορφή όλες οι στρατηγικές με τις εφαρμογές τους εικονογραφημένες  για τις ηλικίες και τα στάδια ανάπτυξης του παιδικού εγκεφάλου από 0 έως 12 ετών.
-Η εκπαίδευση απευθύνεται σε γονείς παιδιών ηλικίας 0-12 ετών.
-Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται  από Δευτέρα έως και Παρασκευή.