Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΓΟΝΕΑΣ


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΓΟΝΕΑΣ
«Οι γονείς μπορούν να μεγαλώσουν παιδιά που να είναι υπεύθυνα, αυτοπειθαρχημένα και συνεργάσιμα, χωρίς να στηρίζονται στο όπλο του φόβου. Μπορούν να μάθουν πως να επηρεάζουν τα παιδιά, ώστε η συμπεριφορά τους να είναι αποτέλεσμα πραγματικού ενδιαφέροντος για τις ανάγκες των γονέων και όχι φόβου τιμωρίας ή απώλειας προνομίων» 
                                                                                                              «Thomas Gordon»

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης «τα μυστικά του αποτελεσματικού γονέα» αποτελεί μία πρόταση του Αμερικανού ψυχολόγου δρ. Thomas Gordon. To ομώνυμο βιβλίο του κυκλοφορεί σε πάνω από 4 εκατομμύρια αντίτυπα αυτή τη στιγμή και το πρόγραμμα έχει παρουσιαστεί σε σαράντα τρεις χώρες.

Σύμφωνα με τον Thomas Gordon:
 «Οι γονείς στηρίζονται σε μεθόδους ανατροφής που εφαρμόζονταν πριν από δύο χιλιάδες χρόνια! Μπορούμε πια να φτιάξουμε μια νέα  αποτελεσματική συνολική σχέση με το παιδί, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».

  •      Η εκπαίδευση «Τα μυστικά του αποτελεσματικού γονέα» αφαιρεί ένα πολύ μεγάλο βάρος από το γονέα σχετικά με τη στάση του απέναντι στο παιδί του. Ο Thomas Gordon (2009) αναφέρει πως οι γονείς κατηγορούνται αλλά δεν εκπαιδεύονται, οι γονείς είναι άνθρωποι, όχι θεοί. Αυτό σημαίνει πως ο γονέας μπορεί να αποδεχτεί τον εαυτό του ως ένα πρόσωπο που έχει όχι μόνο θετικά αλλά και αρνητικά συναισθήματα απέναντι στο παιδί του. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι ανάγκη να έχετε με τον σύντροφό σας ένα ενιαίο μέτωπο στις σχέσεις με το παιδί σας.

  •     Ο γονέας εκπαιδεύεται στην εφαρμογή της «ενεργητικής ακρόασης» να καταλάβει δηλ. τι πραγματικά νιώθει τη συγκεκριμένη στιγμή το παιδί του, αποβάλλοντας από το λόγο του μηνύματα που περιέχουν εντολές, απειλές, ηθικολογίες, συμβουλές, κηρύγματα, κριτική, χαρακτηρισμούς, ερμηνείες που αποτελούν εμπόδια στην επικοινωνία  με το παιδί του και όχι μόνο με αυτό.
  •     Ο γονέας μαθαίνει πως να επιλύει τις συγκρούσεις  με το παιδί του εφαρμόζοντας τη μέθοδο της «μη ήττας», δηλ. όταν θέλει να τροποποιήσει τη μη επιθυμητή συμπεριφορά του παιδιού, συζητώντας για την επίλυση της δύσκολης κατάστασης με έναν συγκεκριμένο τρόπο (6 σταδίων) που καταλήγει σε αμοιβαία συμφωνία
  •        Ο γονέας μαθαίνει να εφαρμόζει το «Εγώ-μήνυμα», δηλ. ένα εργαλείο που   χρησιμοποιεί με στόχο να  εξηγήσει στο παιδί  πως η συμπεριφορά του προκαλεί  πρόβλημα, δίνοντας τη δυνατότητα  στον ίδιο να εκφράσει τα  συναισθήματά του με τέτοιο τρόπο ώστε να τροποποιηθεί η συμπεριφορά  του παιδιού,  χωρίς να δημιουργείται  αντιπαράθεση, μείωση, κατηγορία, τραύμα στη σχέση τους.

Όλες  οι παραπάνω δεξιότητες αλλά και πολλά ακόμα «μυστικά»  αποκαλύπτονται μέσα από την συγκεκριμένη εκπαίδευση για να κάνουν τη σχέση  με το παιδί σας πιο αυθεντική, πιο λειτουργική, πιο αρμονική με αποδοχή και ενσυναίσθηση.

Σημείωση 1: Η ομάδα γονέων αποτελείται μέχρι 8 άτομα. Η εκπαίδευση διαρκεί 25 ώρες με 10 εβδομαδιαίες συναντήσεις των 2,5 ωρών. Σε περίπτωση που δεν καλυφθεί η ύλη της εκπαίδευσης στις 25 ώρες, αυτή παρατείνεται χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.                                                  
-Στους γονείς παρέχεται το βιβλίο του Thomas Gordon «τα μυστικά του αποτελεσματικού γονέα» και το τετράδιο ασκήσεων.
-Η εκπαίδευση απευθύνεται σε γονείς παιδιών ηλικίας 4-18 ετών.
-Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται  από Δευτέρα έως και Παρασκευή.
Σημείωση 2: Η συμμετοχή των γονέων είναι βιωματική μέσω role playing, ανταλλαγής εμπειριών, συζητήσεων, συμπλήρωσης εγχειριδίου ασκήσεων.