Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Marte Meo

Το Marte Meo αποτελεί πρόταση της κοινωνικής λειτουργού Μaria Aarts από την Ολλανδία. Στα λατινικά σημαίνει «με τις δικές σου δυνάμεις». Είναι ένα  πρόγραμμα συμβουλευτικής στην  επικοινωνία που στοχεύει να βοηθήσει επαγγελματίες φροντιστές, εκπαιδευτικούς και γονείς να εντοπίσουν και να ενεργοποιήσουν τις ατομικές τους δεξιότητες στην επικοινωνία με τα παιδιά τους ή τους μαθητές τους. Παρέχει πρακτικές πληροφορίες για το πως θα στηρίξουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί τη συναισθηματική και νοητική ανάπτυξη των παιδιών - μαθητών τους.
Η εκπαίδευση των γονέων πραγματοποιείται ως εξής:
Ομαδική εκπαίδευση γονέων: Οι γονείς παρακολουθούν  βιντεοσκοπημένο υλικό άλλων γονέων με τα παιδιά τους σε πραγματικές συνθήκες καθημερινής αλληλεπίδρασης όπου αναλύεται η επικοινωνία τους με βάση τις αρχές του marte meo.

Ατομική εκπαίδευση γονέα:
 1ο στάδιο: ο γονέας βιντεοσκοπεί μια πραγματική ολιγόλεπτη δράση με το παιδί του.
 2ο στάδιο: ο ειδικός marte meo αναλύει  το βίντεο στηριζόμενος σε ειδικά ερωτηματολόγια σε σχέση με το αίτημα-δυσκολία (π.χ. το παιδί δεν κοιμάται στο κρεβάτι του, όταν τρώει σηκώνεται συνέχεια από το τραπέζι, την ώρα του μπάνιου τα κάνει άνω κάτω, στο παιχνίδι τσακώνεται με τον αδελφό του, συνέχεια χτυπάει τους άλλους, κα.) του γονέα.
 3ο στάδιο: ο ειδικός marte meo παρέχει πρακτικές πληροφορίες στον γονέα για τη δυσκολία που αντιμετωπίζει βλέποντας από  κοινού το  βίντεο. Εν συνεχεία δίνει νέες οδηγίες για το επόμενο βίντεο, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης.

 Το ειδικό σύστημα συμβουλευτικής του Marte Meo και οι διακριτές λίστες ελέγχου που αυτό περιλαμβάνει, η συμπυκνωμένη δηλαδή και συστηματοποιημένη εμπειρία που έχει αποκομιστεί από την πολυετή πρακτική εφαρμογή της μεθόδου, παρέχουν στο γονέα όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το σύνολο των δεξιοτήτων ασφαλούς αλληλεπίδρασης μεταξύ εκείνου και του παιδιού.
 Μέσα στην απλότητά του, μαθαίνει στο γονέα να αναγνωρίζει την αναπτυξιακή ευκαιρία (πότε πρέπει να παρέμβει;), με ποιο τρόπο να την πραγματώσει (πώς;), και γιατί είναι υποστηρικτική αυτή η συμπεριφορά (γιατί; τι αλλαγή επιφέρει;). Τέλος, αναδεικνύει τα καθοριστικά στοιχεία για την ποιότητα της επικοινωνίας του με το παιδί: την ενεργητική ακρόαση, την με κατάλληλο τρόπο επιβεβαίωση της επιθυμητής συμπεριφοράς, τη σύνδεση του παιδιού σε σχέση με τον κόσμο (άτομα, αντικείμενα, φαινόμενα).

Σημείωση: η εκπαίδευση πραγματοποιείται σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο για  κάθε ενδιαφερόμενο. Η ομαδική εκπαίδευση διαρκεί 8 ώρες σε 4 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις.

Στην ατομική εκπαίδευση ανά 7 ημέρες περίπου ο γονέας καλείται να βιντεοσκοπεί τη δράση που σχετίζεται με τη δυσκολία που αντιμετωπίζει στο σπίτι δίνοντάς του την ευκαιρία  να δοκιμάζει στην πράξη τις  πληροφορίες του ειδικού marte meo.
Ο χρόνος διάρκειας της ατομικής εκπαίδευσης αποτελεί αποκλειστική επιλογή του εκπαιδευόμενου.


Οι συναντήσεις ενημέρωσης του εκπαιδευόμενου στην ατομική εκπαίδευση και οι ομάδες γονέων πραγματοποιούνται από Δευτέρα έως και Παρασκευή.